Boka tid

En tandfyllning ersätter den del av tanden som är förstörd när man har hål i en tand. Det vanligaste materialet är komposit som består av en plast som är kombinerad med en så kallad filler. Plasten är lättflytande och fillern består ofta av hårda mikroskopiska glas- eller kvartskorn. På så sätt blir komposit fyllningar hårda och glansiga när de härdats och putsats och är väldigt estetiska.

Kompositfyllningar vanligast

På Oris Dental erbjuder vi fyllningsterapi både i tänder med hål, tänder där man har tappat en fyllning eller där gamla fyllningar blivit dåliga.

Fördelen med komposit är att fyllningen fastnar på tanden. Det gör att vi inte behöver borra så mycket av tanden. Vi väljer den nyans av vitt som passar just dina tänder så att kompositfyllningen blir verklighetstrogen och estetisk. Om hålet är litet brukar hållbarheten vara lång.

Vid stora hål eller tappade fyllningar kan tandläkare bedöma att en lagning av porslin eller en porslinskrona är att föredra och ge bättre långtidsprognos. Dessa har högre hållfasthet och kan då vara bättre för dig på lång sikt.

Tandfyllning med komposit

Kompositfyllningar är något mindre lämpliga för stora belastningar och kan precis som andra konstruktioner i munnen dra till sig plack (bakteriebeläggning). Kompositer missfärgas ofta med tiden, speciellt om du röker, men de kan oftast repareras utan att hela fyllningen behöver tas bort.

Vissa ämnen i kompositer kan vara allergiframkallande, särskilt innan fyllningen har stelnat. Prata med oss om du har allergier!

Kort väntetid

Få tid när det passar dig! Våra kliniker har långa öppettider och korta väntetider.

Trygghet

Lider du av tandläkarskräck? Misströsta inte, tillsammans hittar vi bra lösningar för dina behov.

Patientfokus

Från det ögonblick du går in, tills du lämnar kliniken gör vi allt för att du ska känna dig omhändertagen.

Ta bort amalgamfyllningen

Amalgamfyllningar är inte längre lagliga att använda, eftersom de innehåller kvicksilver. Vissa väljer att byta ut sina amalgamfyllningar på grund av kvicksilverinnehållet och för att de upplevs som fula. En del har också tappat fyllningarna i tanden och behöver byta ut dessa mot nya fyllningar.

Vi hjälper dig gärna att ta bort dina gamla amalgamfyllningar och ersätta dessa med nya porslins- eller kompositfyllningar. Vi strävar efter att hålla

kvicksilverexponeringen så låg som möjligt vid borttagning och nya fyllningar kommer att matcha din tands naturliga färg.

Har du tappat en fyllning i en tand?

När man har tappat en gammal fyllning gör det inte alltid ont. Det är viktigt att sätta en ny fyllning då det lätt kan bli hål i den oskyddade delen av tanden. Vi rekommenderar att man snabbt söker tandvård om en fyllning lossnat, för att undvika de smärtsamma tillstånd som kan uppkomma.

Så lagas en tandfyllning steg för steg

  1. Tandläkaren applicerar lokalbedövning som bedövar tanden och området runt tanden som ska fyllas.
  2. Den skadade och infekterade delen av tanden (karies angreppet) avlägsnas med en borr.
  3. Tandläkaren kontrollerar att endast frisk tand återstår och att man har fått bort allt skadat och infekterat. Tanden är då kariesfri och kan restaureras.
  4. Tandläkaren förbereder området för tandfyllning med ets och bonding för att fyllningen ska klistra fast i tanden. Om skadan är djup och ligger nära tandnerven behöver man ibland sätta in ett material som skyddar nerven.
  5. Tandläkaren lägger i fyllningen som ljushärdas och slutför arbetet med att slipa och polera fyllningen.

Information efter genomförd Tandfyllning

Hos oss på Oris Dental ger vi dig en behandlingsplan och ett kostnadsförslag. Du väljer själv den behandling som du önskar göra. Att laga en tand är ett okomplicerat och enkelt ingrepp. De flesta önskar använda lokalbedövning, men inte alla. Det är givetvis helt upp till dig och vi anpassar behandlingen efter dina önskemål så att det blir en så bra upplevelse för dig som möjligt. I vissa fall, till exempel vid tandvårdsrädsla, kan vi även använda lugnande medel tillsammans med lokalbedövning.

Behöver du en tandfyllning eller behöver du byta ut en gammal tandfyllning? Boka en tid redan idag!

Boka tid för denna behandling

Klicka på ”BOKA TID”-knappen och välj din klinik.

Boka tid

Kliniker som erbjuder denna behandling