Boka tid

Tandäkarens råd mot dålig andedräkt

Dålig andedräkt är väldigt vanligt men kan det vara störande och även hämmande socialt. Lyckligtvis finns det hjälp att få. Här lär du dig mer om orsakerna till dålig andedräkt, och får tips på hur du blir av med problemet!

Vad är dålig andedräkt?

Dålig andedräkt är dålig lukt från munnen, ofta även i samband med dålig smak i munnen. Det är vanligt med dålig andedräkt i kortare perioder, exempel är morgonandedräkt eller vitlöksandedräkt. Detta försvinner vanligtvis efter tandborstning eller efter lite mat och dryck, och är inget man behöver oroa sig för.

Men för vissa personer är dålig andedräkt ett stort problem som kvarstår över tid och som inte försvinner med tandborstning. Detta kan påverka självförtroendet, sociala relationer, och göra att man ökar avståndet till vänner och kollegor.

Hur vet jag om jag har dålig andedräkt?

Om du har dålig andedräkt då och då märker du själv av detta. Du kanske får en hint av detta genom att bli erbjuden ett tuggummi. Har du däremot kronisk dålig andedräkt kan det vara svårare att märka det själv, eftersom du vänjer dig vid lukten.

Ett bra test kan vara att använda tandtråd och lukta på den efteråt. Om den luktar illa är tänderna troligtvis inte tillräckligt rena. Du kan också fråga vänner eller familj rakt ut. Vissa kan känna obehag i att erkänna att du har dålig andedräkt men be dem att vara ärliga så att du kan få hjälp att lösa detta problem.

Kristian Lind med kollegor i behandlingsrummet i Bergen, Norge.

Rengöring av tänderna

– Jag frågar alltid om patienten själv känner att de har dålig andedräkt, eller om det finns andra runt omkring som har kommenterat det. Detta kan säga lite om hur allvarligt problemet är.

Kristian Lind på Oris Dental Arken Åsane i Bergen, Norge är specialist på tandlossning. Enkelt förklarat är detta en specialist på tandköttssjukdomar, och han arbetar därför mycket med patienter som kämpar med dålig andedräkt.

– Är det ett reellt problem handlar det främst om vanor kring rengöring. Hur ofta, och inte minst, hur de borstar tänderna, och om de använder tandtråd eller mellanrumsborste. Om rengöring inte löser problemet kan vi undersöka det vidare.

”Oftast är plack på tänderna syndabocken”

Orsaker till dålig andedräk

Det kan finnas många anledningar till att man har dålig andedräkt, men oftast är plack på tänderna syndabocken. Plack består av miljontals bakterier som sätter sig på tänderna, tandköttet och tungan. Dessa arbetar hårt för att bryta ner matrester och producerar illaluktande, svavelhaltiga gaser.

Vanliga orsaker till dålig andedräkt inkluderar:

 • Muntorrhet
  Saliven balanserar pH-värdet i vår mun och innehåller enzymer som hämmar bakterietillväxt. Om du har för lite saliv i munnen kan det därför skapa dålig andedräkt.
 • Mat och dryck
  Mejeriprodukter, lök, vitlök, kaffe, kryddor och andra livsmedel och drycker med starka aromer kan påverka andedräkten.
 • Lös tandkrona eller bro
  Stora mängder plack kan fästa runt en lös tandkrona eller bro.
 • Rökning
  Vid rökning fastnar vissa ämnen på slemhinnorna och kan orsaka dålig andedräkt.
 • Fasta eller bantning
  Oavsett om man fastar eller går på en diet, kan detta få kroppen att avge en stark lukt.
 • Andra sjukdomar
  Dålig andedräkt kan orsakas av sjukdomar som inte är munrelaterade, såsom näs-, hals- eller lunginfektion.
 • Tandköttssjukdom 
  Om du har problem med kronisk dålig andedräkt är ofta en tandköttssjukdom. Nästan 50 % av befolkningen drabbas i varierande grad av tandköttssjukdom, som orsakas av plack som sitter kvar på tänderna under lång tid. Det finns inga snabba, enkla lösningar för att behandla detta, men det är desto viktigare att söka hjälp så att tandläkaren kan påbörja behandling av tandköttet.

Hur blir jag av med dålig andedräkt?

Det viktigaste du kan göra för att förhindra dålig andedräkt är att upprätthålla en god munhygien. Borsta tänderna minst två gånger om dagen och borsta tillräckligt länge! Det har visat sig att vi i genomsnitt borstar tänderna i 45 sekunder och detta är för lite. Vi rekommenderar att du borstar tänderna i minst två minuter.

Använd tandtråd dagligen. En tand har fem ytor, och borstning rengör ofta bara tre av dessa – framsidan, baksidan och tuggytan. För att rengöra de andra två ytorna måste man komma mellan tänderna, då är tandtråd, mellanrumsborste, och eventuellt tandpetare till god hjälp. Vi rekommenderar också att du använder en tungskrapa för att ta bort beläggning på tungan.

Munvatten, tuggummi och vissa tabletter kan hjälpa på kort sikt, men de eliminerar inte orsaken till lukten.

Tandläkare illustrerar hur man borstar tänderna.

Hur kan tandläkaren hjälpa dig att få frisk andedräkt?

Vi rekommenderar att gå till tandläkaren minst en gång om året, och oftare om du har en tandköttssjukdom eller andra problem med dina tänder. När du kommer på undersökning hos Oris Dental gör vi en noggrann kontroll av dina tänder och tandkött. Vi kan även hjälpa dig med professionell rengöring för att ta bort tandsten och plack, samt att bibehålla en god munhälsa.

Vid professionell tandrengöring kommer tandhygienisten ta bort plack på svåråtkomliga ställen, ta bort tandsten, ytlig missfärgning och förebygga tandköttssjukdomar som kan leda till dålig andedräkt.

Att ha en fräsch andedräkt kan betyda mycket för självkänslan. Det är ofta lättare att bli av med dålig andedräkt än vad många tror. Våra tandläkare hjälper dig att hitta den behandling som är rätt för dig.

Nyhetsbrev